Администрацията на президента и правителството на Руската федерация обсъждат три варианта

...
Администрацията на президента и правителството на Руската федерация обсъждат три варианта
Коментари Харесай

Русия с три варианта за отговор на тавана на цените на нефта

Администрацията на президента и държавното управление на Руската федерация обсъждат  три разновидността за механизъм за отговор на въвеждането от страните от Г-7 и Европейски Съюз на таван на цените на вноса на съветски нефт , оповестява съветското издание " Ведомости ", базирайки се на източници в кабинета, оповестява БНР.

Като първи вид управляващите обмислят  пълна възбрана на продажбата на нефт на страни, които са подкрепили ограничаването, в това число в случай че купуват първични материали от Русия не непосредствено, а посредством страни медиатори или даже тяхната верига.  Както отбелязва вестникът, доставката ще бъде блокирана, в случай че неутрална страна публично купи нефт, само че член на Г-7 стане негов краен адресат.

Според " Ведомости " вторият вид включва  възбрана за експорт по контракти, които включват изискване за таван на цената, без значение коя страна е адресат.   Третият е въвеждането на по този начин наречената индикативна цена, т.е. определянето на оптималната отстъпка за съветския нефт Urals, по отношение на референтния вид Brent, с увеличение на отстъпката продажбите ще бъдат неразрешени. Този вид е минимум евентуален,  казва източникът на вестника.

Друг източник на изданието твърди, че до момента в който нито един от тези разновидности не е утвърден, други други възможности или композиция от тях са вероятни. Според него на 6 декември въпросът е трябвало да бъде разискван на среща с президента, в това число с присъединяване на петролни компании.

Прессекретарят на президента, Дмитрий Песков, Министерството на финансите и Министерството на енергетиката не дадоха отговор на запитванията на " Ведомости ". Изданието изпрати запитвания и до Роснефт, Лукойл, Газпромнефт, Сургутнефтегаз, Татнефт и Русснефт.

По-рано вицепремиерът, Александър Новак съобщи, че Русия възнамерява да сътвори и започва механизъм до края на годината, който ще забрани на съветските компании да търгуват нефт със страни в границите на тавана на цените.

Страните от Г-7, Европейски Съюз и Австралия се споразумяха да наложат таван от 60 $ за барел на съветския нефт, доставян по море за техните подчинени кораби и територии от 5 декември. Освен това, от 5 февруари 2023 година, влизат в действие пределните цени на петролните артикули, чиито параметри ще бъдат избрани по-късно. Решението за ембаргото върху доставките на съветски нефт за страните от Европейски Съюз също влезе в действие на 5 декември, само че към момента няма да засегне доставките на гориво по тръбопровода " Дружба " за Унгария, Чехия и Словакия.

Както съобщи прессекретарят на президента на Руската федерация, Дмитрий Песков, Москва няма да одобри таван на цените на съветския нефт. По думите му Кремъл в допълнение ще рапортува по какъв начин ще бъде проведена по-нататъшната работа.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР